Διαφωνεί το ΚΚΕ με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το Πάρκο Τρίτση

0
1823

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ

Σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει για λογαριασμό της κυβέρνησης τη δικαίωση των αγώνων που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για την αναβάθμιση του πάρκου Τρίτση ως χώρου πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης επισκέφτηκε σήμερα το πάρκο.

Στον απόηχο της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει τη χρηματοδότηση του πάρκου με 58.000 ευρώ μηνιαίως από την πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση που εισπράττουν οι δήμοι της Περιφέρειας Αττικής, ο Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα. «Πρόκειται για μια δικαίωση αγώνων, κινημάτων και πολιτών», είπε.

Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου, που τον υποδέχτηκαν, προσπέρασαν ότι η χρηματοδότηση που προβλέπεται, υπολείπεται ακόμα και από το ποσό των 997.236 ευρώ ετησίως που προβλεπόταν με Προεδρικό Διάταγμα του 2002, όταν μάλιστα οι ανάγκες που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια από την εγκατάλειψη του πάρκου είναι πολύ μεγαλύτερες.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στον υπουργό, μέλη της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης και δημάρχους της περιοχής, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για συνεργασία με τη λεγόμενη Κοινωνία των Πολιτών, με άμεσο βήμα την ανάθεση της φύλαξης του χώρου σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση.

Με ανακοίνωσή της αναφορικά με τις εξελίξεις στο πάρκο Τρίτση, η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Με πανηγυρικό τρόπο υποδέχτηκαν τα έντυπα που στηρίζουν την κυβέρνηση την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος να διατεθεί το ποσό των 58.000 μηνιαίως για τη λειτουργία του πάρκου Τρίτση, χαρακτηρίζοντας την απόφαση “νέα εποχή για το πάρκο”. Σε συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης, ο υπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων, “για δικαίωση αγώνων, κινημάτων και πολιτών”.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

– Το ποσό που διατίθεται, ακόμα και εάν η καταβολή του είναι απρόσκοπτη, υπολείπεται του ποσού των 977.236 ευρώ ετησίως που προβλεπόταν από το Προεδρικό Διάταγμα 184/2002, κύρια υπολείπεται των πραγματικών αναγκών, για να είναι το πάρκο ασφαλές και δωρεάν για τους κατοίκους της περιοχής.

– Το ποσό αυτό θα προέλθει από τους ήδη πετσοκομμένους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που προορίζονται για τους δήμους της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στο σχετικό ΦΕΚ αναγράφεται ότι δεν προκαλείται καμία δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαφημίζει την “επιχορήγηση” του πάρκου με χρήματα που αφαιρεί από τους δήμους.

– Οι οφειλές του προηγούμενου φορέα προς τους εργαζόμενους και τρίτους μεταφέρθηκαν με βάση το νόμο 4414/2016 στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την τακτοποίησή τους. Στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων από το Μάη του 2015 έως και τη συγκρότηση του νέου Φορέα, καθώς και οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

– Στο πάρκο παραμένουν μόλις 3 εργαζόμενοι, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά, δεν επαρκούν για τις στοιχειώδεις ανάγκες του πάρκου. Την ίδια στιγμή, αντί για προσλήψεις προσωπικού, υπάρχει πρόθεση να ανατεθεί η φύλαξη του πάρκου σε ΚΟΙΝΣΕΠ, ένα όχημα δηλαδή εργασιακής ζούγκλας, στο πνεύμα της “Κοινωνικής Οικονομίας” που εισάγει ο νόμος που διέπει και τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης.

Το πάρκο Τρίτση αποτελεί ανάσα ζωής για τις λαϊκές οικογένειες της Δυτικής Αθήνας. Η περιφρούρηση του χαρακτήρα του αποτελεί υπόθεση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, που διεκδικεί:

  • Να πληρωθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους του πάρκου και να καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους.
  • Επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.
  • Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here