Ο Σταύρος Τασιόπουλος για τις παιδικές χαρές στο Αιγάλεω

0
1032

Στις Παιδικές Χαρές και στους Παιδικούς Σταθμούς τα παιδιά αξίζουν το δικαίωμα στο παιχνίδι, με ασφάλεια !

Με αφορμή την πρόσφατη επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς το Υπουργείο Εσωτερικών για το επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας των Παιδικών Χαρών στην Ελλάδα, προχωρήσαμε μαζί με γονείς σε επισκέψεις στις Παδικές Χαρές της πόλης μας.

Κατά την επίσκεψη διαπιστώσαμε όσα ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει στην έκθεσή του ως συμπεράσματα τα οποία συνοπτικά είναι:

ανεπαρκής ή παντελής έλλειψη φύλαξης των παιδικών χαρών
ακατάλληλες περιφράξεις και διαμόρφωση του χώρου
παράλειψη επαρκούς ελέγχου και συντήρησης του εξοπλισμού
μη πιστοποίηση των παιδικών χαρών

Η εικόνα αυτή υπάρχει με παραλλαγές στους περισσότερους Δήμους της χώρας, όμως είναι στο χέρι της κάθε περιοχής να βελτιώσει την κατάσταση μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προτεραιότητες.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, συγκεντρώνοντας υλικό ανά την Ελλάδα και εξετάζοντας τα δεδομένα κατέληξε σε προτάσεις που αφορούν το νομικό-διοικητικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε και στο Αιγάλεω να θέσουμε ως άμεση προτεραιότητα την βελτίωση του επιπέδου λειτουργίας κάθε Παιδικής Χαράς με βάση τα σύγχρονα μέσα και μεθόδους.

Συνοπτικά με βάση τις προτάσεις του Συνηγόρου οφείλουμε ως Δήμος να φροντίσουμε για:

την ολοκληρωμένη και συνολική αξιολόγηση της καταλληλότητας λειτουργίας
για την ορθή και λειτουργική περίφραξη και φύλαξη
για την πιστοποίηση καταλληλότητας και ασφάλειας του διαμορφωμένου χώρου
για την εκτέλεση των απαιτούμενων τεχνικών έργων,
για την κατάλληλη εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να τεθεί ως βασική προτεραιότητα η βελτίωση του επιπέδου λειτουργίας των παιδικών χαρών και των παιδικών σταθμών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των έργων αυτεπιστασίας καθώς και μέσω της αναζήτησης χορηγιών για την κάλυψη των αναγκών.

Σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης οφείλουμε τα παιδιά να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και να εξασφαλίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για τη διαπαιδαγώγηση τους.

Είναι υποχρέωση και ευθύνη για τον Δήμο Αιγάλεω, σε συνεργασία με τους γονείς και τους εργαζομένους, να επιδιώξει την άμεση αλλαγή της κατάστασης.

Στα παιδιά αξίζει μια καλύτερη εικόνα.

Σταύρος Τασιόπουλος – Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Αθηνών

st.tasiopoulos@gmail.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here